top of page

Gravidfotografering på Mule Varde


...og noen overlevelsestips til barseltiden!


Sommeren var fortsatt ung når jeg tok disse bildene på Mule Varde i Porsgrunn i slutten av mai. Sist jeg møtte familien hadde de akkurat blitt foreldre for første gang. Nå lå nr. to i magen og er ventet litt lengre utpå sommeren 😍Jeg føler meg så beæret hver gang en familie kommer tilbake til meg - det er det største komplimentet jeg kan få! Ikke minst er det utrolig gøy å få møte de små igjen og se at de har blitt større, og å se at familien vokser og endrer form.


Jeg fikk selv tatt gravidbilder når jeg gikk med nr to, og da hadde jeg med datteren min som var 2.5 år gammel. For meg var det viktig å forevige en epoke som snart ville være over. Vi to hadde jo levd i en slags symbiose, og snart skulle livet bli et helt annet. Det var på mange måter sårt å tenke på alle de omstillingene hun ville måtte gjøre. Plutselig skulle en liten, hjelpesløs baby kreve meg store deler av døgnet - jeg som hadde vært bare hennes, alltid!


Det å bli mor for første gang synes jeg var den største overgangen, men å bli mor til to var også en overgang, og det har tatt tid å vokse inn i rollen. Den første tida opplevde jeg flere ganger at jeg måtte prioritere den ene eller den andre - jeg kunne ikke tilfredsstille begge samtidig. Men ettersom ukene og månedene gikk ble det enklere, og etter hvert fikk jeg glimt av hvilken gave jeg hadde gitt ungene ved å gi dem hverandre. Å ha søsken gir ikke bare selskap, men byr i tillegg på så mange uvurderlige muligheter for lærdom og vekst!


Til sist, her er mine beste overlevelsestips for den første tiden etter fødsel:


- Senk forventninger og krav til deg selv når det kommer til hva du skal klare!

- Hvil så mye du kan! Må du ut på trilletur den første uka? Mange er veldig raskt ute og går. Ja det er deilig med frisk luft, men det kan man få på flere måter. En graviditet og fødsel er en stor påkjenning for kroppen, og du har et sår etter morkaka som skal gro. Jeg har inntrykk av at det er lite bevissthet rundt dette. Les mer om hvorfor du bør ta det rolig her.

- Forsøk å gi blaffen i at det er rotete! Fokuser på hva som faktisk betyr noe.

- Ikke vart opp gjestene - det er gjestene som burde varte opp deg! Be dem ta med noe å spise - mat eller kaker eller hva det er du har lyst på. Er det likevel viktig for deg å kunne servere, kjøp kjeks, ferdig kake eller noe. Keep it simple!

- Spør noen om du trenger hjelp, svar alltid JA! La dem støvsuge, henge opp en vask med klær, lage mat, sitte med ungen(e) mens du tar en dusj.. pakk stolthet og alt som hører til langt bort, og ta i mot med åpne armer! (Skal du besøke noen som akkurat har fått barn, tilby hjelp og gi deg ikke før du får beskjed om noe du kan gjøre. Jeg lover deg, det er alltid noe!)

- Be om hjelp! Dette er nok det vanskeligste punktet på lista for mange, og det viktigste. Veldig mange skulle ønske seg mer hjelp den første tiden, men de rundt tenker kanskje ikke på det. Din viktigste jobb er å bli kjent med og ta vare på et nytt liv - og det er en jobb som krever deg 24/7. Har du i tillegg barn fra før burde det si seg selv at det er nødvendig med hjelp om man skal holde hodet over vannet. Ikke alle har en mann som kan være hjemme den første tiden, og de fleste er tilbake til hverdagen etter maks to uker. Selv var jeg stort sett alene når nr to kom, men jeg hadde én god venninne som kom innom og vasket klær, ordnet mat og drikke, skiftet på senga, skravlet litt med meg og passet babyen så jeg kunne ta en dusj i fred. Jeg vet ærlig talt ikke hvordan jeg hadde klart meg uten henne - jeg snakker med andre ord av erfaring!

Har du flere tips som burde vært med på lista? Skriv dem gjerne i kommentarfeltet!

47 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page